Bol u trbuhu

Sve o simptomima, tegobama, dijagnostici i liječenju

Bol u trbuhu

PostPostao/la Dr.Zivkov » 19 tra 2012, 21:42

Bol u trbuhu

Trbušna šupljina je prostor između prsnoga koša i male zdjelice. Mišićna ploča, nazvana ošit ili dijafragma, koja inače služi za disanje; odjeljuje prsnu šupljinu od trbušne. U trbušnoj šupljini nalaze se mnogi organi. Ispod ošita s desne strane, pokrivena rebrima, nalazi se jetra sa žučnim vodovima i žučnim mjehurom. U srednjem dijelu gornjega trbuha i nešto više prema lijevoj strani: želudac. Na lijevoj strani, duboko ispod rebra je slezena. Iz završnog dijela želuca odlazi dvanaestoplačno crijevo, koje prelazi u tanko crijevo. Tanko crijevo ispunjava najveći dio trbušne šupljine i u desnom donjem dijelu trbuha prelazi u debelo crijevo. Debelo crijevo ide prema gore sve do jetre, zatim prelazi u poprečno debelo crijevo, koje na lijevoj strani trbuha prelazi u tzv. silazno debelo crijevo. Od želuca do male zdjelice crijeva su pokrivena trbušnom maramicom koja služi kao skladište masti i štiti crijeva od ozljeda i upala.
Ispod želuca nalazi se žlijezda gušterača. Na stražnjem zidu trbušne šupljine, s lijeve i desne strane, po jedan je bubreg, iznad kojih su nadbubrežne žlijezde. Sredinom trbuha prolazi glavna tjelesna arterija, trbušna aorta, iz koje odlaze arterije za pojedine organe. U visini pupka aorta se dijeli u dva kraka, od kojih svaki odlazi u jednu nogu. Osim arterija, u trbuhu se nalaze i brojne vene koje vraćaju krv prema srcu. Na donjem dijelu trbuha, više sprijeda, nalazi se mokraćni mjehur. Kod žena se ispod njega nalazi maternica, a u blizini su jajnici i jajovod.
Bol u trbuhu (abdomenu) najčešći je i najvažniji znak bolesti organa i tkiva smještenih u trbušnoj šupljini. Sva tkiva i svi organi nisu jednako osjetljivi na bol. Neka su tkiva vrlo osjetljiva, dok su druga gotovo neosjetljiva. To je jedan od razloga što bol u trbuhu može biti različite jačine, od neznatne, do bola koji bolesnici opisuju kao „užasan i nepodnošljiv“. Jačina bola ne odgovara uvijek težini i opasnostima koje prijete od bolesti koja ih je uzrokovala. Tako će čak i jača razaranja jetre ili bubrega izazvati samo lagan osjećaj neugodnosti, dok će jedva vidljiv kamenčić u mokraćovodu izazvati neizdržljiv bol. Sifilis živčanoga sustava, kronično oboljenje koje može trajati desecima godina, može izazvati vrlo jake bolove u trbuhu. Ali u trbuhu postoje „potpuno tihi dijelovi“ u kojima i opsežna razaranja ne odaju gotovo nikakve znakove bolesti.
Bol u trbuhu može biti mukao, tup i dugotrajan, uvijek iste jačine; može biti i grčevit, tj. raste u svojoj jakosti, da bi nakon kraćeg ili dužeg vremena popustio, nestao i ponovo se javio nakon određenoga vremena. Takvi grčeviti bolovi uglavnom zahvaćaju šuplje organe: crijeva, želudac, žučni mjehur, žučne vodove, mokraćne putove.
Bol u trbuhu može se javiti točno na mjestu gdje se nalazi bolestan organ. Bolesnici sami pokazuju mjesto na kojem osjećaju najjači bol. Ako bolesnik nije potpuno siguran gdje se nalazi mjesto najjačeg bola, liječnik će to pipanjem trbuha ubrzo ustanoviti. Međutim, postoji i tzv. „prenesen bol“, tj. bol se ne osjeća na mjestu gdje je bolestan organ, nego se širi i osjeća na znatno udaljenim mjestima. Tako se, npr., bol iz žučnog mjehura može osjećati kao bol ispod lopatice ili u desnom ramenu, bol zbog bubrežnog kamenca može se osjećati u mudu (testisu), želučana bol u predjelu srca, bol gušterače u leđima. Bol može zahvatiti i cijeli trbuh, tada bolesnik ne može odrediti mjesto gdje ga osjeća; obično kaže da ga boli „cijeli trbuh“.
Bol u cijelom trbuhu nije tako čest kao bol u pojedinim, ograničenim dijelovima. Bol u cijelom trbuhu izazivaju ove bolesti:
UPALA POTRBUŠNICE (peritonitis), izaziva jaki bol. Potrbušnica je tanka opna koja oblaže čitavu unutarnju stranu zida trbušne šupljine te potpuno ili djelomično sve organe u trbušnoj šupljini. Nadražaj potrbušnice izaziva jaki bol. Potrbušnicu mogu nadražiti tekućine i kemijske tvari kao što su želičani sok, žuč, sok gušterače; bakterije mogu izazvati upalu potrbušnice i jake bolove. Do nadražaja i upale potrbušnice najčešće dolazi puknućem šupljih organa u trbušnoj šupljini. Najčešći uzrok upala slijepoga crijeva, u više od 40 posto svih slučajeva upale potrbušnice. Slijede upala žučnoga mjehura, gušterače, puknuće čira na želucu i dvanaesniku, povrede trbuha, upale nastale poslije operacije, ginekološke bolesti, zapletaj crijeva. Upale potrbušnice može biti ograničena na trbuh. Zbog puknuća šupljih organa odmah nastaje reakcija cijele potrbušnice; javlja se iznenada vrlo jak bol; trbušna stijenka postaje napeta i tvrda „poput daske“. Pojačan bol izaziva svaki pokret tijela; bolesnik mora mirno ležati sa savijenim nogama u koljenima. Opće stanje bolesnika je loše.Takav nalaz liječnici označuju imenom „akutni abdomen“; naziv nije dijagnoza bolesti, već samo ukazuje na hitnost slučaja, tj. da se u trbuhu zbiva nešto naglo i opasno i da je potrebna hitna i neodgodiva kirurška intervencija.
Do bola u cijelom trbuhu može dovesti i jača upala crijeva: griža, otrovanje hranom. Čak i početak upale slijepoga crijeva može u početku dati sliku bolova u cijelom trbuhu, da bi se bol tek poslije ograničio na mjesto na kojem se slijepo crijevo nalazi.
Zapletaj crijeva (ileus) također izaziva bol u cijelom trbuhu; nastaje uvijek kada je spriječen prolaz crijevnoga sadržaja kroz crijeva. Uzrok može biti prestanak valovitoga gibanja crijeva, začepljenje crijeva stranim predmetom, pritisak na crijeva izvana.
Osjetljivost na hranu (alergija) može izazvati uglavnom grčeviti bol u trbuhu, praćen povraćanjem i proljevom; prate ga i promjene na koži u obliku „crvenih mrlja“, svrbeža, crvenila. U rijetkim slučajevima bolovi mogu biti tako jaki da daju sliku akutnoga abdomena.
Stalan pritisak i bol u cijelom trbuhu može uzrokovati i jače nakupljanje plinova u crijevima (meteorizam).
Bolovi u cijelom trbuhu mogu izazvati i zarazne bolesti, šećerna bolest, različite vrste slabokrvnosti, povećanje masnih tvari u krvi, sifilis živčanoga sustava, otrovanje olovom. Svaki slučaj bolova u trbuhu zahtijeva liječnički pregled. Pravovremeno započeto liječenje može spriječiti brojne komplikacije, često smrtonosne.
Bol u gornjem dijelu trbuha najčešće je posljedica bolesnih promjena u organima koji se nalaze u tom dijelu trbušne šupljine.
U srednjem gornjem dijelu trbuha, koji se naziva žličica, najčešće se osjeća bol iz želuca i obično zahvaća područje lijevo ispod rebara. Na tom mjestu osjeća se bol zbog gladi, kao i bol zbog pretjeravanja u jelu i piću. Čir na želucu i dvanaesniku također je čest uzrok bolova. Boj je jači na prazan želudac. Uzimanje manjeg obroka hrane obično ga stišava. Alkoholna pića, crna kava i pušenje pogoršavaju stanje. Boj se kod čira na dvanaesniku javlja oko pupka s desne strane.
Rak na želucu može ali ne mora imati bol kao rani znak bolesti. U početku su to blage smetnje koje se obično opisuju kao „smetnje probave“, osjećaj punoće u želucu uz neznatne bolove. Bolovi mogu biti i jaki i podsjećati na bolove kod želučanog čira.
Grčevit ili stalan bol, kod starijih ljudi, u gornjem trbuhu, najjači oko pupka, može biti uzrokovan promjenama na krvnim žilama trbušne šupljine. Sužene krvne žile, najčešće zbog arterioskleroze, ne dovode dovoljno krvi u probavne organe. Bol nastaje ubrzo poslije jela, najkasnije pola sata, i traje do dva sata. Zbog bolova, koji mogu biti vrlo jaki, bolesnici uzimaju sve manje obroke jer postaju svjesni da bol uzrokuje pojedena hrana. Posljedica je postepen gubitak na težini; s vremenom se razvije stanje pothranjenosti. Takve bolove u trbuhu nazivamo angina abdominalis.
Mnogi se tuže na osjećaj pritiska i punoće u želucu, tj. u gornjem dijelu trbuha, neposredno poslije jela. Za razliku od abdominalne angine, bolovi nisu jaki, više se osjeća nadutost, tup pritisak, punoća. Uzroci takvih smetnji mogu biti različiti. Želudac zdrave osobe uvijek se raširi (relaksira) prilikom uzimanja hrane, tako da tlak ne prijeđe određenu granicu. Kod bolesnika na „živčanoj bazi“ želudac se ne širi; zato nastaje osjećaj povećanoga pritiska i punoće. Slične smetnje imaju bolesnici koji boluju od raka na želucu. Uzrok je i povećano nakupljanje plinova u želucu i crijevima. Povećana količina zraka u želucu može nastati kod osoba koje suviše brzo jedu i zbog toga gutaju mnogo zraka. Do pojačanoga gutanja zraka dovodi pušenje i žvakanje gume. Dio zraka iz želuca izbacuje se podrigivanjem, ili prelazi u crijevo, što se čuje kao „kruljenje u želucu“. Pojačano nakupljanje plinova u debelom crijevu također izaziva osjećaj punoće, pritiska i jačih bolova u gornjem dijelu trbuha. Pritisak zrakom napunjenoga debelog crijeva na ošit može izazvati smetnje koje podsjećaju na bolove kod angine pektoris, a može uzrokovati i druge srčane smetnje.
Čest uzrok bola u gornjem trbuhu je kila (bruh) ošita (dijafragmalna hernija). Ošit ima nekoliko otvora kroz koje iz prsne u trbušnu šupljinu prolaze jednjak, velike krvne žile i živci. Najznačajniji je otvor kroz koji prolazi jednjak. Veze koje na tom mjestu drže jednjak mogu olabaviti, zbog čega se otvor proširi. Kroz prošireni otvor u prsnu se šupljinu može uvući dio želuca ili cijeli želudac, pa čak i dijelovi crijeva. Najčešće prolazi samo gornji dio želuca, i to u određenom položaju tijela. Smetnje se javljaju i pogoršavaju u ležećem položaju, naročito noću, uglavnom neposredno ili najkasnije pola sata nakon lijeganja u krevet. Javlja se pritisak i bol u gornjem trbuhu, često ispod prsne kosti, zatim smetnje gutanja, podrigivanje, žgaravica i bol prilikom sagibanja tijela ili nošenja teškoga tereta.
Tupi bol u gornjem trbuhu može se javiti kod bolesnika kojima je operiran želudac, tj. kojima je djelomično ili potpuno odstranjen želudac. Bol s mučninom i slabošću javlja se nekoliko minuta poslije uzimanja hrane. Smetnje mogu nastati i nakon 1 do 2 sata poslije jela, s osjećajem jake gladi i drhtanjem. Takvi napadaji mogu se spriječiti uzimanjem šećera i hrane koja zasićuje.
Bol u lijevom gornjem trbuhu, ispod lijevoga rebranog luka, može biti uzrokovan povećanom slezenom.
Bol u gornjem trbuhu, s desne strane, mnogo je češći i može potjecati zbog bolesti žučnoga mjehura ili upale porebrice, koja na tom mjestu oblaže ošit (dijafragmalni pleuritis). Nakupljanje gnoja između ošita i gornje površine jetre može dovesti do „začahurivanja“ nakupine gnoja tzv. apscesa. Tumori i bolesti jetre također uzrokuju bolove u desnom gornjem dijelu trbuha.
Jaki bol, pretežno u sredini trbuha, koji se često širi u razne dijelove tijela, može potjecati od proširene glavne krvne žile (aorte). Takva mjestimična proširenja arterija nazivaju se aneurizme. Bol se javlja naglo ili se razvija postepeno, naročito nakon jačega tjelesnog opterećenja, pretežno u starijih ljudi. Bol se širi u noge, leđa i vrlo često u debelo meso. Mnogi koji su se tužili na bol u stražnjici imali su proširenu trbušnu aortu.
Mlađe osobe tuže se na bolove koji kucaju poput srca. To je tzv. „pulsirajuća trbušna aorta“. Takava bol samo podsjeća na spomenuti bol, ali tu nema nikakvoga proširenja aorte, ne pipa se nikakav „tumor“; takav se bol uglavnom javlja u neurotičnih žena koje su mršave, pa se aorta može lijepo pipati prstima.
Nagao i vrlo jaki bol u području žličice, koji nastaje iz „čista mira“, žestine „poput uboda nožem“, često poslije obilnijega obroka, poslije pijenja tekućine i sagibanja tijela, karakterističan je za puknuće čira na želucu ili dvanaesniku (perforacija čira). Potrebna je najhitnija kirurška intervencija.
Nagao i jak grčevit bol ispod desnoga rebranog luka, često praćen povraćanjem, a zatim i žutom bojom kože, najvjerovatnije potječe od žučnih kamenaca; češći je u gojaznih žena.
Nagao jak i grčevit bol koji dolazi „kao grom iz vedra neba“, desno ili lijevo u slabinama i širi se desnom ili lijevom stranom trbuha i u muda, najvjerojatnije potječe od bubrežnih kamenaca. Bol je redovito praćen povraćanjem, blijedom i oznojenom kožom; opisivan je kao neizdržljiv. Nagli, jaki i tupi bolovi u srediti trbuha ili u gornjem dijelu trbuha, koji se šire poput pojasa po trbuhu, često u lijevu lopaticu i lijevo rame, mogu potjecati od nagle upale gušterače.
U donjem dijelu trbuha, s desne strane, nalazi se slijepo crijevo. Upala slijepoga crijeva nije samo čest uzrok bolova u trbugu nego je i velik problem za prepoznavanje bolesti. Od svih bolesti koje izazivaju sliku tzv. „akutnog abdomena“, upala slijepoga crijeva ne samo što je najčešća nego je najpodmuklija. Od 700 ljudi jedan će čovjek sigurno u toku godine oboljeti od akutne upale slijepog crijeva. Bol je u početku najčešće ograničen u gornjem dijelu trbuha, oko pupka, i redovito pračen mučninom i povračanjem. Kako se javljaju i grčevi s proljevom, mnogi smatraju da su „pokvarili želudac“. Tek se poslije bol ograniči na desni donji dio trbuha. Već i sama sumnja na upalu slijepoga crijeva zahtjeva najhitniji liječnički pregled. Liječenje: kirurško odstranjivanje upaljenoga crvuljka slijepog crijeva.
Bol u tom području ne mora uvijek potjecati od slijepoga crijeva. U desnom donjem trbuhu bol može uzrokovati ograničena upala tankoga i debelog crijeva. Kod mladih djevojaka, između dvije menstruacije, pojavi se nagao i jak bol, koji ubrzo sam prestane, uzrokovan izbacivanjem jajašca iz jajnika.
Uzrok bolova u donjem dijelu trbuha mogu biti bolesti crijeva, limfnih žlijezda; upale živaca i mokraćnog mjehura, tumori. Valja spomenuti nagao i žestok bol u žena u donjem dijelu trbuha, često u križima, praćen blijedom bojom kože, koja postaje hladna i orošena hladnim znojem (šok). U stojećem stavu nastane vrtoglavica i ubrzo gubitak svijesti. U ležećem stavu bolesnica se bolje osjeća. To može biti vanmaterična trudnoća i jako krvarenje. Potrebna je najhitnija operacija, prema tome i najhitniji transport u ležećem položaju.
U trbuhu je čest tzv. umišljen bol.
U trbuhu se mogu osjećati bolovi koji potječu iz organa izvan trbušne šupljine, npr. od srca. Bol srca uopće se ne mora osjećati u prsima; u nekim slučajevima osjeća se isključivo u trbuhu, uglavnom u gornjem dijelu trbuha. Mnogi mjesecima pa i godinama smatraju da imaju „poremećenu probavu“, da imaju „katar želuca“, a sve njihove smetnje potječu iz srca. Ljudi smatraju da se radi o smetnjama iz želuca, u što su još više uvjereni jer se bolovi javljaju poslije obilnijih obroka, a podrigivanje smanjuje bolove. Poznato je da pravi napadi angine pektoris vrlo često dolaze poslije obroka. Svaka smetnja probave - koja se duže vrijeme i povremeno osjeća u žličici ili u prsnom košu - sumnjiva je na bolest krvnih žila srčanoga mišića.
Avatar
Dr.Zivkov
 
Postovi: 234
Pridružen/a: 13 tra 2012, 14:36
Lokacija: Osijek-Hrvatska

Natrag na Simptomi, tegobe / Liječnje i terapija