LIMFOMI

LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:22

Limfomi

Maligni limfomi su zloćudni tumori koji nastaju iz limfnih čvorova ili limfnih struktura u drugim organima. Osim u limfnim čvorovima mogu nastati i na sijelima kao što su kosti, koža, želudac ili tanko crijevo, dakle svugdje gdje postoji limfno tkivo.

Nastaju nekontroliranim rastom zloćudnih limfocita koji stvaraju nakupine i tako nastaje tumorska tvorba.

Limfomi se dijele na dvije glavne skupine: Hodgkinov i ne-Hodgkinov limfom.

Ne-Hodgkinovi limfomi (NHL)

Radi se o cijeloj grupi bolesti među kojima razlikujemo dvije skupine međusobno različite po znakovima i simptomima, tijeku bolesti i odgovoru na liječenje.

Jedna skupina su indolentni limfomi koje karakterizira nizak stupanj zloćudnosti, sporiji rast i napredovanje te skupina agresivnih ne-Hodgkinovih limfoma s visokim stupnjem zloćudnosti koji brzo napreduju i ako se ne liječe brzo završavaju sa smrtnim ishodom.

Iako agresivni ne-Hodginkov limfom brzo raste, dobro reagira na liječenje i bolesnik može u potpunosti ozdraviti. S druge strane indolentni ne-Hodgkinov limfom, iako dobro reagira na liječenje i može postići dugotrajno razdoblje bez simptoma (remisija), skoro uvijek se bolest ponovo vraća (relaps bolesti).

Ne – Hodgkinovi limfomi mogu nastati iz T ili iz B stanica. Međutim, većina NHL-a su B limfomi (80-85%).
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:24

Limfni sustav - anatomija i fiziologija

Limfni sustav je dio imunološkog sustava ljudskog organizma. Glavni mu je zadatak obrana od infekcija i bolesti, uključujući i obranu od tumora. U limfnim žilama cirkulira limfa, tekućina koja sadrži limfocite (bijele krvne stanice). Postoje dva tipa limfocita: T limfociti i B limfociti. Oba tipa igraju važnu ulogu u imunološkom odgovoru protiv bolesti.

Limfni sustav ima tri glavne funkcije:

- sakupljanje i dostava viška međustanične tekućine u krv, pomažući tako održavanje ravnoteže tekućina u organizmu
- upijanje masnoća iz crijeva i njihov prijenos u krv
- obrana organizma od bolesti

Čine ga limfne žile i limfni organi, koji se većinom sastoje od limfnog tkiva. Koštana srž i timus su najvažniji limfni organi, dok ostali organi sustava uključuju limfne čvorove, slezenu i krajnike. U to se također ubrajaju i nakupine limfnog tkiva koje se nalaze u sluznici probavnog i dišnog sustava .

Limfni čvorovi su važne komponentne limfatičkog sustava. To su male strukture okruglog ili izgleda sličnog bubregu, promjera od nekoliko milimetara do više od centimetra, ponekad vidljive. Zbog male veličine, teško ih je napipati kod zdravih osoba. Limfni čvorovi koji se mogu napipati ili su čak vidljivo povećani znak su nekog procesa, bilo upale, bilo tumora. Povećani limfni čvorovi su često jedini vanjski znak limfoma. Smješteni su uzduž limfnih žila i služe kao filter za limfu. Osim te uloge igraju važnu ulogu u obrani organizma od infekcija i drugih supstanci stranih organizmu.

slika

Sposobnost organizma da prepozna i da se bori protiv stranih supstanci ovisna je o stanicama koje se nalaze u limfatičkom sustavu, limfocitima. Zato svaka bolest limfnog sustava uvijek rezultira oštećenjem obrane organizma. Limfociti početno nastaju u koštanoj srži, a proces sazrijevanja prolaze u perifernim organima. Postojanje ravnoteže između staničnog rasta i stanične smrti je neophodno jer je stvaranje krvnih stanica vrlo aktivan i stalni biološki proces od vitalne važnosti za imunološki sustav. Kada dođe do poremećaja ove ravnoteže i kada prevladaju procesi koji potiču rast i umnažanje limfocita nastaje maligna bolest.
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:28

Limfomi - statistika, epidemiologija

U svijetu NHL čine 5% svih malignih bolesti i uzrok su 3,4% smrti od malignih bolesti. Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravstvo RH za 2006. godinu , leukemije i limfomi čine 5% svih zloćudnih bolesti kod muškaraca i 6 % kod žena. Stopa incidencije (broj novooboljelih na 100 000 stanovnika) ne-Hodgkinovog limfoma u Republici Hrvatskoj u 2007. godini je iznosila 10 bolesnika na 100 000 stanovnika.
Incidencija (broj novih slučajeva) dva najčešća ne-Hodgkinova limfoma u RH , prema podacima Hrvatskog registra za rak, Zavoda za javno zdravstvo:

slika

U slijedećoj tablici je prikazana incidencija folikularnog limfoma, najučestalijeg indolentnog limfoma, po dobi u RH u razdoblju od 2005.-2007.godine:

slika

Iz tablice je vidljiv trend pada broja novih slučajeva FL zadnjih godina u RH, kao i to da je to bolest starije dobi.

Najčešći predstavnik agresivnih limfoma je difuzni B velikostanični limfom, čija incidencija ima trend rasta.

slika
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:29

Limfomi - nastanak i uzroci

Uzrok nastanka većine limfoma je nepoznat . Neposredni događaji koji promijene normalnu stanicu u zloćudnu nisu još potpuno razumljivi, ali su geni uključeni u stanični razvoj, rast i smrt odgovorni za taj proces promjene. U stanicama normalno postoji ravnoteža između rasta i smrti. Promjene gena koji reguliraju te procese dovode do gubitka nadzora nad staničnom diobom te dolazi do nekontroliranog umnažanja biološki promijenjenih stanica.

Svaka promjena na genima ne uzrokuje odmah nastanak raka. To je višestupanjski proces i smatra se da je za nastanak tumora potrebno 6-7 takvih neovisnih događaja.

Čimbenici rizika za razvoj ne-Hodgkinovog limfoma su: veća izloženost nekim vrstama kemikalija, genetski nasljedni poremećaji, određene virusne infekcije (HIV,EBV,HCV), transfuzije krvi, dugotrajna oslabljena obrambena sposobnost organizma, višestruki autoimuni poremećaji i bakterijske infekcije (Helicobacter pilori).
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:30

Limfom - simptomi i kako otkriti, prepoznati

Ne-Hodgkinovi limfomi se najčešće prvo javljaju otokom jednog ili više limfnih čvorova određenog područja, a ponekad i rašireno. Mogu se još javiti povećanje jetre i slezene, nerijetko zajedno. Napredovanjem bolesti razvijaju se simptomi povezani s određenim zahvaćenim područjem te opći simptomi i znakovi bolesti:

• Povišena temperatura nepoznatog uzroka (temperatura tijela viša od 38 °C)

• Noćno znojenje

• Malaksalost, umor

• Gubitak težine i teka

• Svrbež kože

Zbog zahvaćenosti koštane srži mogu se javiti poremećaji krvi: smanjeni broj crvenih krvnih stanica , smanjeni broj bijelih krvnih stanica , smanjeni broj trombocita , te posljedično upale, krvarenja i anemija.

Indolentni limfomi napreduju sporo i često bez simptoma. Zato skoro uvijek ostanu neotkriveni sve dok ne dosegnu uznapredovali stadij , odnosno dok bolest ne postane raširena.

Od indolentnih limfoma je najčešći folikularni limfom s učešćem od oko 20%-30% svih ne-Hodgkinovih limfoma. Najčešće oboljevaju osobe starije od 50 godina. Karakterizirana je, kao i ostali indolentni limfomi, relapsima i remisijama bolesti, i općenito se smatra neizlječivom.

Prognoza bolesnika s agresivnim oblikom bolesti ovisi o tumorskoj masi, proširenosti bolesti i općem stanju bolesnika, koliko je u stanju podnijeti agresivno liječenje. Najzastupljeniji agresivni limfom je difuzni B-velikostanični limfom. Čine oko trećinu svih ne-Hodgkinovih limfoma, nešto češće oboljevaju muškarci.
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:31

Limfomi – dijagnoza

Postavljanje dijagnoze limfoma jedan je od najtežih liječničkih zadataka. Zahtijeva tijesnu suradnju više liječnika specijalista koji sudjeluju u liječenju bolesnika: hematologa, radiologa, patologa.

Nakon što je podacima dobivenim od bolesnika i fizikalnim pregledom nađenim znakovima pobuđena sumnja na ne-Hodgkinov limfom za postavljanje dijagnoze limfoma potrebno je izvršiti više pretraga.

Ispitivanje krvi: ispituje se broj i omjer stanica u krvi. Određena odstupanja mogu upućivati na zloćudna oboljenja.

Krvni razmaz, bris koštane srži: liječnik uzima nekoliko mililitara krvi bolesnika i provodi tvz. aspiraciju koštane srži. Prilikom aspiracije koštane srži liječnik, ubovši kost kuka ili prsnu kost, vadi stanice iz koštane srži. U oba se slučaja stanice ispituju mikroskopom.

Rendgenski pregled: provodi se radi uočavanja limfnih čvorova, organa koji mogu biti zahvaćeni bolešću.

Patohistološka ispitivanja: za patohistološku dijagnozu kao uzorak može doći u obzir razmaz krvi i koštane srži, odnosno kirurški odstranjen limfni čvor. Uz općenita mikroskopska ispitivanja primjenjuju se i neke posebne metode.
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:34

Ne-Hodgkinov limfom – liječenje, vrste i metode liječenja

Osim dijagnoze, i liječenje limfoma predstavlja složen zadatak. Najvažniji čimbenici koji određuju način i vrstu liječenja ne-Hodgkinovog limfoma su: tip i stupanj proširenosti (stadij) bolesti, stanični tip tumora, zahvaćenost drugih organa osim limfnih čvorova, opće stanje bolesnika i prisutnost simptoma. Razlikuju se 4 stadija; stadij I i II predstavljaju lokaliziranu bolest, a stadiji III i IV uznapredovalu.

slika

Indolentni limfomi su posebno teški za liječenje. Iako općenito dobro odgovaraju na terapiju, ti odgovori su vrlo često kratkog vijeka. Zbog indolentnog tijeka , odnosno sporog rasta, početak liječenja se obično odgađa sve dok se ne razviju simptomi ili tijek ne poprimi agresivniji karakter , dakle, primjenjuje se „watch and wait” pristup.

Ukoliko se ne liječe, agresivni ne-Hodgkinovi limfomi se veoma brzo šire i uskoro završavaju sa smrtnim ishodom ( između 6 mjeseci i dvije i po godine).

Općenito, što se ne-Hodgkinovih limfoma tiče cilj liječenja agresivnog oblika bolesti je izlječenje, a kod indolentnog oblika postizanje što duljeg perioda bez bolesti (remisije).

Temelj u liječenju je kemoterapija.

Zračenje (radioterapija)

Zračenje je lokalni oblik liječenja, i primjenjuje se s ciljem postizanja lokalne kontrole bolesti. Provodi se pomoću linearnih akceleratora ili telekobalta. Volumen, ukupnu dozu te broj pojedinačnih postupaka zračenja određuje specijalist radioterapeut,a ovise o općem stanju bolesnika, proširenosti limfoma, kemoterapijskom liječenju i smještaju tumorske tvorbe. Primjenjuje se kad je tumor ograničen na malo područje i kad dobro odgovara na zračenje. U takvim slučajevima zračenje može biti veoma učinkovito. Kod uznapredovale bolesti zračenje se često koristi samo za ublažavanje simptoma.

slika

Kirurgija

Kirurgija ima ograničenu ulogu u liječenju ne-Hodgkinovih limfoma. U vrijeme dijagnoze tumori su rijetko ograničeni na samo jedan ili nekoliko limfnih čvorova, i zahvaćeni limfni čvorovi se odstranjuju prvenstveno u svrhu histološkog ispitivanja. Kirurgija može dovesti do dobrih terapijskih rezultata samo ukoliko je bolest otkrivena u vrlo ranoj fazi i ako je zahvaćeno samo nekoliko limfnih čvorova.

Općenito, primarna uloga kirurgije je u postavljanju dijagnoze biopsijom. U liječenju limfoma se ne koristi za smanjivanje ili uklanjanje tumorske mase.
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:35

Ne-Hodkinov limfom – kemoterapija

Kemoterapijski lijekovi uništavaju stanice tumora, onemogućavajući njihov rast i razmnožavanje. Zato se nazivaju citostatici. Kemoterapija je sistemska terapija jer lijekovi ulaze u krvotok, putuju tijelom te uništavaju stanice raka.

slika

Kemoterapijski lijekovi djeluju na stanice koje su u fazi diobe. Svaki citostatik djeluje na pojedinu fazu (ili više njih) u staničnom ciklusu. Kombiniranjem različitih citostatika se djeluje na više faza staničnog ciklusa i tako poboljšava protutumorski učinak. Citostatici se primjenjuju u određenim vremenskim razmacima (u tzv.ciklusima) kako bi se omogućio oporavak zdravih stanica.

Citostatska kemoterapija je još uvijek najučinkovitiji oblik liječenja ne-Hodgkinovih limfoma i postiže vrlo dobre rezultate. Bolesnicima je donijela značajno povećanje očekivanog trajanja života, i kod oko polovice bolesnika s agresivnim limfomima dovodi do kompletnog povlačenja bolesti.

U liječenju ne-Hodgkinovih limfoma se primjenjuju različiti citostatici i njihove kombinacije.

Kako citostatici ne djeluju samo na tumorske stanice, već jednako na sve stanice u organizmu koje se brzo dijele (stanice u koštanoj srži, sluznicama i koži), prilikom primjene kemoterapije redovito se javljaju nuspojave koje mogu biti ozbiljne , pa čak i životno ugrožavajuće.
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:37

Ne-Hodgkinov limfom – ciljano biološko liječenje

Svako liječenje, a pogotovo onkološko se pokušava provesti na način da bude što učinkovitije, što selektivnije i što je manje moguće toksično. Dobro poznavanje biologije i funkcioniranja tumorskih stanica omogućava ciljano djelovanje terapije na određena mjesta u procesu rasta, razvoja i širenja tumora. Biološka terapija znači primjenu lijekova koji mogu normalizirati, modificirati ili potpomoći biološke procese.

Biološka terapija je relativno novi, ali izrazito učinkovit način liječenja raka. Sastoji se u primjeni antitijela. Biološka terapija naziva se još i ciljanom terapijom zato jer ciljano uništava tumorsku stanicu, bez negativnog utjecaja na zdrave stanice. Stoga primjena bioloških lijekova nije povezana s nuspojavama karakterističnima za primjenu kemoterapije (gubitak kose, mučnina i povraćanje, smanjenje broja bijelih krvnih stanica).

Biološka terapija znači primjenu lijekova koji mogu normalizirati, modificirati ili potpomoći biološke procese. U širem smislu riječi, utječu na imunološki sustav i njegove funkcije.

Interferoni

Interferoni utječu na široki spektar bioloških procesa. Među ostalim, usporavaju proliferaciju određenih stanica i modificiraju imunološke procese. Mehanizam njihovog djelovanja nije još u potpunosti poznat. Pokušaji liječenja agresivnih limfoma interferonima su bili razočaravajući. Općenito, liječenje interferonima nije pokazalo nikakvu prednost u odnosu na uobičajeno liječenje . Liječenje indolentnih limfoma se pokazalo nešto uspješnijim.

Nova metoda je primjena ciljanih bioloških lijekova koja je u pogledu preživljavanja pokazala iznimne rezultate. Istraživači su kao lijek razvili protutijela koja se ciljano vežu za specijalne bjelančevine, antigene, koji se nalaze na površini bolesnih stanica. Protutijela na taj način uništavaju bolesne stanice.
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Re: LIMFOMI

PostPostao/la dr.Lauc » 28 tra 2012, 09:37

CD 20 pozitivni Ne-Hodgkinov limfom – ciljano biološko liječenje

Otprilike 90 % svih ne-Hodgkinovih limfoma su B stanični limfomi, dakle, sastoje se od B zloćudnih stanica. Idealni protutumorski lijek bi ih trebao prepoznavati i uništavati . Većina B limfocita , ne samo zloćudnih, nosi specifični biljeg (bjelančevinu) na staničnoj površini , tzv.CD20 antigen. To je mjesto na koje se mogu vezati antitijela, što je otvorilo nove terapijske mogućnosti. Stvorena su protutijela (lijekovi) čije vezivanje na CD20 antigen uništava antigen ili stanicu na čijoj se površini nalazi. To vezivanje pokreće imunološke mehanizme koji dovode do uništenja limfocita s izraženim CD 20 antigenom.

Najbolji rezultati obično se postižu zajedničkom primjenom kemoterapije i ciljane terapije. Rezultat liječenja ciljanom terapijom jest povećan udio u izlječenju te povećani broj preživjelih bolesnika,a bez značajnijeg porasta pratećih nuspojava.

Radioimunokonjugati su skupina lijekova, koji su stvoreni spajanjem antitijela i radionuklida. Terapija s takvim lijekovima, radioimunoterapija, se zasniva na dovođenju visokih koncentracija zračenja u tkiva na točno određena mjesta (u ovom slučaju maligne stanice) posredstvom antitijela.
Avatar
dr.Lauc
 
Postovi: 42
Pridružen/a: 27 tra 2012, 21:35
Lokacija: Zagreb - Hrvatska

Sljedeća

Natrag na Zloćudne (maligne) bolesti

cron