Jesen u vrtu

Sve drugo o zdravom životu...obitelj...dom...vrt...

Jesen u vrtu

PostPostao/la Desiree » 29 tra 2012, 14:51

Jesen u vrtu
Ljeto se polako primiče kraju. Dani su kraći, a ljetne žege iza nas. Na cvjetnoj gredici s trajnicama mnoge su ljetne vrste pri kraju cvatnje.Sada nastupaju trajnice koje cvatu u kasno ljeto, poput raznovrsnih zvjezdana. Jastučasti zvjezdan Aster dumosus 'Jenny' Među prvima s cvatnjom počinju sorte niskog jastučastog zvjezdana (Aster dumosus). Ubrzo ih slijede visoki i bujni grmovi oštrolisnog (Aster novae-angliae) i glatkolisnog zvjezdana (Aster novi-belgi). Područja u vrtu koja nisu cijeli dan osunčana vrlo su prikladna za nezahtjevne i visoke japanske šumarice (Anemone japonica).

Ako imaju dovoljno vlage, s cvatnjom počinju krajem kolovoza i cvatu duboko u listopad. Gaura lindheimeri još uvijek je neumorna. Njeni bezbrojni nježni bijeli cvjetići nalikuju leptirićima. Bujni buseni ceratostigme, sa svojim izrazito plavim cvjetovima, primjereni su za kamenjare i sunčane gredice. Helenij (Helenium) nezaobilazna je trajnica za kasnoljetni ugođaj.

Visoke tustike ili žednjaci (Sedum) vole sunce, a skromne su i zahvalne biljke. Izvrsne su i kao rezano cvijeće. Od brojnih sorti izdvajamo 'Herbstfreude', 'Matrona', 'Purple Emperor', 'Meteor' i dr.

Žuta lužarka (Sternbergia lutea) lukovičasta je biljka sa zimzelenim listovima koji se pojavljuju pri kraju cvatnje. U rujnu se otvaraju njeni krasni žuti cvjetovi.Malo grmova cvate krajem ljeta. Jedan od njih je Caryopteris x clandonensis. Ima sivkaste aromatične listove i tamno plave cvjetove. Taj grm voli sunce i toplinu kao i lavanda, a, isto tako, tamo gdje prezimi lavanda može i Caryopteris.

Aster novae-angliae 'Alma Pötschke
Ukrasne trave još su nažalost slabo zastupljene u našim vrtovima. Pritom se u kombinaciji s trajnicama mogu postići izvanredni efekti. U rujnu upravo cvate dijamantna trava (Calamagrostis brachytricha). Ukrasni prosenjak (Pennisetum) ističe se gracioznim listovima i valjkastim sivosmeđim klasovima. Kineski šaš (Miscanthus) impozantna je ornamentalna trava višestruke namjene. Od brojnih sorti, Miscanthus sinensis 'Malepartus' odlikuje se ranom pojavom metlica.

slika

Početkom jeseni nastupa povoljnije vrijeme za raznovrsne radove u vrtu. Valja se pobrinuti da trajnice i ostalo bilje spremno dočekaju zimu. U rujnu se prestaje s prihranjivanjem. Biljke više ne rastu i trebaju očvrsnuti do zime. Dobro je podrezati cvjetnice, koje nisu dugovječne, a obilno su cvale, kao naprstak, djevojačko oko, gailardija. To ih potiče da oblikuju više prizemnih listova i lakše prebrode zimu.


Počinje vrijeme presađivanja. Na novo mjesto biljke se sade na istu dubinu na kojoj su bile prije vađenja. Ocvale trajnice pri presađivanju se i dijele. Tako pomlađene postaju vitalnije. Za biljke koje cvjetaju u proljeće rujan je idealan mjesec za sadnju. Još uvijek možemo saditi lukovičarke koje će cvasti na proljeće. To su narcisi, tulipani, šafrani, zumbuli, carske krune. Poznato je pravilo da se lukovice sade na dubinu koja je 2-3 puta veća od njihova promjera.

Dijamantna trava
Calamagrostis
brachytricha
Žuta lužarka (Sternbergia lutea)

Rujan je vrijeme sadnje božura (Paeonia). Oni vole dobro obrađeno i hranjivo tlo. Ako vadimo starije grupe zeljastih božura, uvijek ih treba i podijeliti. Ne smije ih se saditi preduboko jer tada slabije rastu i siromašnije ili nikako ne cvjetaju: pokriju se najviše s pet cm zemlje. Pritom treba pripaziti da se ne oštete okca. Za sadnju drvolikih božura zemlju treba dobro pripremiti do dubine i širine 50 cm. Ovi božuri se sade dublje. Cijepljeni dio treba prekriti sa 10 cm zemlje.

Bitno je održavanje biljaka, što vrijedi za sve ukrasno bilje - čišćenje suhog lišća i ocvalog cvijeća, okopavanje i plijevljenje korova.Opraštamo se s ljetom, no i jesen u naše vrtove donosi bezbrojne čari. Na nama je da ih uočimo i u njima uživamo.
Desiree
 
Postovi: 38
Pridružen/a: 20 tra 2012, 09:58

Re: Jesen u vrtu

PostPostao/la Desiree » 29 tra 2012, 14:53

Još malo o jeseni u vrtu

slika

Jesen je moje omiljeno godišnje doba. Nije tako raskošno poput proljeća ili živo poput ljeta ali je blago, ljupko i bogato lijepim, toplim bojama, koje nas konstantno podsjeća na ciklus obnavljanja prirode gdje lišće pada i snabdijeva zemlju iz koje je prvotno dobilo hranu. Svatko može napraviti prelijepu proljetnu izložbu ali nemaju svi spektakularan jesenski vrt. To je zato što jesenski vrtni spektakl zahtjeva drveće a drveću treba vremena da naraste. Dakle, koji su glavni jesenski zadaci?

Lukovica

Rana jesen je vrijeme kada se sade lukovice kako bi u proljeće imali raskošni vrt pun boja i mirisa. Odlučite da li želite nešto promijeniti sa sadašnjim vrtom, da li cvijeće koje imate želite zadržati na mjestu gdje se do sada nalazilo, ili mislite da ga je možda previše na jednom mjestu pa bi ga trebalo prorijediti. Lukovice za blage zimske klime: Pahuljice, španjolski zvončići, Iris, Ciklama, Sparaxis, sunovrat, frezije. . Lukovice za jake zimske klime:tulipani, aliumi,hyacinths,nerine

Kompostiranje

Jesen je vrijeme da se sakupi gorivo koje vam je potrebno da se stvori kompost. Ako imate azeleje i kamelije, one obožavaju bogat pokrov od hrastovog lišća.

Jesensko cvijeće

Osim ljupkih jesensko zimskih kamelija, koje još cvijeće može razveseliti vaš vrt? Ageratumi, allisumi (rušeljka) ,sparaxis, zijevalice, neveni, primule, vučji bob, maćuhice.

Jesensko drveće

Jesen preuređuje vrt. Sa temperaturom zemlje koja je još uvijek topla i sa blagim vremenom, jesen je najbolje vrijeme za presađivanje grmlja, drveća ili za sadnju sadnica. Grmlje, drveće i sadnice tada imaju najbolju šansu preživljavanja šoka presađivanja i sađenja. Jesen im omogućava adekvatno vrijeme da se smjeste u okolini a onda utonu u zimski san kako bi se u proljeće rasplinulo u prelijepe boje. Ako želite zasaditi bjelogorično drveće, sada je najbolje vrijeme da se izaberu u njihovoj punoj ljepoti. Izaberite između duboko crvenih, bogato narančastih ili luksuzno zlatnih. Glavno pravilo za većinu bjelogoričnog drveća, što hladnija zima to spektakularnije boje.

Prijedlog jesenskih boja; crveni javor,japanski javor, jesenska maslina, jasen, šljiva sa svojim lijepim plavim plodovima, žednjak, suncokret, fuksija, trešnja,zlatni ginkgo...
Desiree
 
Postovi: 38
Pridružen/a: 20 tra 2012, 09:58


Natrag na Ostalo

cron