Krvav ispljuvak

Sve o simptomima, tegobama, dijagnostici i liječenju

Krvav ispljuvak

PostPostao/la Dr.Zivkov » 17 lip 2012, 10:33

Krvav ispljuvak

Pogled na ispljuvak u kome se nalaze veće ili manje količine krvi često dovodi do nepotrebne panike. Pljunuta krv nije uvijek iskašljana krv. Prema tome, krv u ispljuvku ne znači da potječe iz pluća. Pljunuta krv pomiješana samo sa slinom obično potječe iz usne šupljine, ždrijela, jezika, pa čak iz pljuvačnih žlijezda. U toj krvi nema sluzi koja se stvara u dišnim cijevima. Krv pomiješana sa sluzi može potjecati i iz nosa, ako je sluz nosne šupljine uvučena u usnu šupljinu.
Krv koja je pomiješana sa sluzi i mjehurićima zraka potječe iz dišnih cijevi i pluća. Sluzav ili sluzavo-gnojan ispljuvak može se naći kod brojnih upala dišnih putova različitoga uzroka (bronhitis); mogu ga izazivati i virusne upale u trajanju od nekoliko dana.
Dugotrajno izbacivanje sukrvavoga ili krvavog ispljuvka uvijek zahtijeva liječnički pregled. Takav ispljuvak može biti i jedan od prvih znakova raka na plućima, naročito ako je riječ o osobama iznad 40 godina života, muškarcima, pušačima.
Pjenušav ispljuvak crvene boje poput cigle karakterističan je za upalu pluća. Jako pjenušav, sukrvav i obilan ispljuvak nastaje zbog nakupljanja tekućine u plućima i može biti uzrokovan bolesnim srcem i nekim plinovima.
Avatar
Dr.Zivkov
 
Postovi: 234
Pridružen/a: 13 tra 2012, 14:36
Lokacija: Osijek-Hrvatska

Natrag na Simptomi, tegobe / Liječnje i terapija

cron